Sıkça Sorulan Sorular
Genel Başlıklar
Aklıma takılan bir soru var, ancak cevabını bu sayfada bulamadım. Ne yapabilirim?
Aklınıza takılan her konuda sorularınızı sss@bogazicicazkorosu.com adresine e-postayla göndererek bizimle paylaşabilirsiniz.
Koroda uygulanabileceğini düşündüğüm bir fikrim/projem var. Hayat geçmesi için ne yapabilirim?
Fikirlerimizi ve projelerimizi grup temsilcilerimizle, koro sözcülerimizle ya da doğrudan yönetim kurulu üyeleriyle her zaman paylaşabiliriz. Bu paylaşımlar için en uygun yol e-posta göndermek olacaktır.
Buddy sistemi nedir ve ne amaçla kullanılmaktadır?
Korolarımıza yeni dahil olan arkadaşlarımızın kolay ve hızlı adaptasyonunu sağlamak amacıyla kurulan oryantasyon sistemidir. Tercihen koristle aynı ses grubundan, koronun işleyişi ve düzeniyle ilgili bilgi sahibi tecrübeli koristler "buddy" olarak atanmaktadır. Aramıza yeni dahil olan koristlerimiz her türlü sorusunu kendileriyle iletişime geçen buddy'lerine iletebilir.
Korist olmak dışında koroya nasıl destek verebilirim?
Dönem içinde sizlerle paylaşılan “Nasıl Yardımcı Olabilirim” anketini doldurarak ve info@bogazicicazkorosu.com adresine yardımcı olabileceğiniz konu hakkında detaylı e-posta yazarak destek verebilirsiniz.
Koroda korist olmak dışında görev alabilir miyim?
Elbette, bu tüm koristlerimizden beklediğimiz ve korolarımızı sahiplenmek adına önemli bir tutum. Koroya alışma süreciniz sırasında sizlerle paylaşılacak koro içi görev dağılımları arasından kendi ilgi alanınıza ya da profesyonel tercihinize göre bir konuda seçim yapıp, idari kadroya bu konu ya da konularda destek olabilirsiniz.
Koroların biyografilerine nereden ulaşabilirim?
Korolarımızın biyografilerine www.bogazicicazkorosu.com ya da www.magmakoro.com yazarak, “korolarımız” menüsüyle ulaşabilirsiniz.
Koroların aktif korist bilgileri, bugüne kadar seslendirdikler eserler, konser bilgileri gibi detaylı bilgilerine nereden ulaşabilirim?
Korolarımız hakkındaki detaylı bilgilere www.bogazicicazkorosu.com ya da www.magmakoro.com yazarak, korolarımız menüsüyle ulaşabilirsiniz.
Koronun dönem planlarını nasıl görebilirim?
Koroların dahil olduğu sosyal farkındalık projeleri var mı, varsa neler ve ben nasıl katkıda bulunabilirim?
Bizlere dağıtılan belge ve klasörleri nasıl kullanmam daha verimli olur?
İlk provalarda sizlerle paylaşılacak klasörlere repertuvar eserlerinizi yerleştirebilirsiniz. Bunun yanında belli aralıklarla sizlere dağıtılacak bilgilendirici notları da klasörde tutmamız genel düzen açısından önemlidir.
MAGMA ve Boğaziçi Caz Korosu ailesi içerisinde birden fazla koroda yer alabilir miyim?
MAGMA & Boğaziçi Caz Korosu ailesinin birden fazla korosunda yer alabilirsiniz. Bunun için Sanat Komitesinin belirleyeceği, her koroya özel belli sınavlara girmeniz ya da değerlendirmeden geçmeniz; ayrıca yine her koroya özel belirlenmiş (yaş, koro tecrübesi, müzik bilgisi, devamlılık vb.) koşullara uymanız gerekecektir. Birden fazla koromuzda söylemek için elbette enerjinizi doğru kullanmak adına yeterli zamanınızın olması çok önemli bir faktördür.
MAGMA ve Boğaziçi Caz Korosu ailesi içerisinde farklı bir koroda yer almak için ne yapmam gerekir?
MAGMA ve Boğaziçi Caz Korosu ailesi bünyesinde farklı bir koroda yer almak için korolarımızın genel seçme dönemlerinde www.magmakoro.com adresindeki başvuru formlarından başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca ihtiyaca ya da inisiyatife bağlı olarak, seçme dönemlerinde veya sezon içlerinde Sanat Komitemizin yönlendirmesi ve Yönetim Kurulunun onayıyla koristlere farklı bir koroda devam etmeleri için tavsiyede bulunulabilir.
MAGMA ve Boğaziçi Caz Korosu ailesi dışında bir koroda da korist olabilir miyim?
MAGMA & Boğaziçi Caz Korosu ailesi koristleri başka çok sesli korolar ve gruplarda yer alamaz. Koroya girdiğinde başka bir çok sesli koroda söylüyorsa ilgili koroyu 1 yıl içerisinde bırakması gerekmektedir. Ailemiz tarafından resmi olarak desteklenen korolar, profesyonel korolar, liselerin okul koroları ve akademik eğitimin bir parçası olan korolar bu kuraldan hariç tutulmuştur.
Bir dönem olarak belirtilen süre ne kadar olacak ve yazın çalışma var mı?
Bu süreler okulların dönemlerine benzer olacaktır. Genellikle ekim-ocak, şubat-haziran ayları aralığında gibi düşünebilirsiniz. Bu aylar takvimimize göre bazı değişiklikler gösterebilir. Eğer yazın gitmemiz gereken bir festival/konser ya da bir proje/atölye olursa, bu etkinlikler öncesi belli bir gün ya da süreçte prova alabiliriz. Bu prova günleri size mutlakla makul bir süre öncesinden iletilecektir. Takvimden de etkinlikleri takip edebilirsiniz. Bunun dışında koronun yaz tatili döneminde rutin provalarımız olmamaktadır.
Seçme sonuçlarıma göre başvuru yaptığım koroya değil başka bir koroya yerleştirildiğim bilgisi paylaşıldı. Bu konuda detaylı bilgi verebilir misiniz?
Seçmelerimizi aynı anda tüm korolarımıza yapıyoruz. Seçmelerdeki performansınız ve potansiyeliniz Sanat Komitesi tarafından değerlendirilerek size en uygun olacak koroda yer almanız sağlanmaktadır.
Seçme sonucuma göre yer aldığım ses grubu benim başka korolarda şarkı söylediğim ses grubundan farklı. Bana uygun gördüğünüz ses grubunda rahat söyleyemiyorum. Bu konuda ne yapabiliriz?
Öncelikle yardımcı şefimiz Mert Can’a durumu iletiniz. Ses grubunuz, seçmelerdeki performansınıza ve ses aralığınıza bakılarak çeşitli değerlendirme yöntemlerine göre belirleniyor. Bu yöntemler, başka koro/korolardaki seçme yöntemleri ile aynı olmayabilir. Yine de sıkıntı yaşamaya devam ederseniz yardımcı şefimize durumunuzu tekrar iletiniz.
Korist İzin Talep Formu nedir ve nasıl doldurulmalıdır?
Güvenli çalışma ortamı nedir?
Güvenli ve emniyetli bir çalışma ortamı herkes için gereklidir. Kendimizi, ekip arkadaşlarımızı, çalışma alanımızı ve koro ekipmanlarını olası kaza ve hasarlardan korumak her birimizin öncelikli görevi ve sorumluluğudur. Güvenlik açısından sakınca oluşturan bir durum gördüğünüz veya hissettiğiniz durumlarda hemen grup temsilcinize bildirerek önlem alınmasını sağlarsanız, bu karşımıza çıkabilecek ciddi sorunların önüne geçmemizi sağlayabilir.
Güvenli çalışma ortamı için uymamız gereken standartların başlıcaları nelerdir?
Nöbet yönetmeliği nedir?
Prova ve konser/etkinlik mekanlarının temiz bırakılmasından, önceden belirlenmiş nöbetçi koristler sorumlu olup bu nöbetçiler prova günleri prova sorumlusuna, konser/etkinlik günleri ise koro başkanı/temsilcisine karşı sorumludur.
Prova nöbetçiler prova öncesinde nasıl bir hazırlık yapmalıdır?
Prova nöbetçiler prova sonrasında mekanı nasıl teslim etmelidir?
Nöbet sistemi nasıl uygulanır?
Temiz teslim nedir?
Elimde bir sürü koro fotoğrafı ve videosu var ne yapmalıyım?
Bu görsel medyayı wetransfer vasıtasıyla gimrat@gmail ve serminis@gmail.com adreslerine atabilirsiniz. Bu sayede koro arşivine ve sosyal medya sayfalarımızda kullanacağımız fotoğraf ve video materyallerinin artışına katkı sağladığınız için şimdiden teşekkür ederiz. :)
Konserlere tişörtle mi çıkacağız yoksa kostümlerimiz olacak mı?
Konserlere aksi bir durum belirtilmedikçe kostümlerimizle çıkacağız. Dönem içinde konserlerden önce koro tişörtleri de ücret karşılığı paylaşılacaktır.
Tabletten nota takip edebilir miyim?
Tüm provalarda kağıda basılı notalarımızın yanımızda bulunması gerekiyor. Provalar sırasında sıklıkla basılı notalarımız üzerine kurşun kalemle notlar alıyor ve eserler üzerinde dikkat edilmesi gereken konuları belirginleştiriyoruz. Bu notlar parça üzerinde çalışırken çok büyük önem taşıdığı için tabletten ya da telefonlardan nota takip etmiyoruz.
MAGMA ve Boğaziçi Caz Korosu Yönetiminin ihtiyaç halinde kullanacağı ve değiştirme hakkının olduğu başlıklar nelerdir?
Müzikal Ana Başlıklar
Ses dağılımı nedir, ben hangi ses grubuyum?
Neden ses tutuyoruz?
Korolarda kendi ses tonumu bulamıyorum, ne yapmalıyım?
Diğer ses gruplarının midi dosyalarını açıp üzerine söyleyip egzersiz yapmak faydalı olacaktır.
Şan dersleri olacak mı ve nasıl bir içerik ve çalışma takip edilecek?
Şan derslerinin, şan hocamızın belirlediği içerik ile prova günlerinde gerçekleşmektedir. Prova esnasında tüm koristlerimiz belli bir sırayla şan hocasıyla birebir çalışmaktadırlar. Çalışmalar şan çalışmaları için sorumlu olan arkadaşlarımız tarafından takip edilmektedir.
Paylaşılan notaları baskısını biz mi alacağız?
Evet, e-posta ile iletilen pdf notalarının baskısını alarak provaya gelmek koristlerin sorumluluğudur. Notasız gelmek koro kurallarımızda da belirtildiği gibi hem kendinize hem de koroya zarar vereceği için puan sistemine dahil edilmiştir.
Prova notlarının toplandığı bir yer var mı?
Prova notu sorumluları tarafından alınan notların toplandığı drive dosya bağlantıları dönem içinde sizlerle paylaşılacaktır.
Koreografi çalışması nedir ve nasıl yapılır?
Sahne duruşumuzun gelişmesi ve bazı parçalar için özel hazırlanmış koreografileri başarılı şekilde sahnede uygulayabilmek için hareket/dans eğitmenlerimiz tarafından yönetilen çalışmalardır.
Bizlerle paylaşılan müzikal eğitsel bilgilere nasıl ulaşabiliriz?
Bu bilgiler eğitmenlerimiz tarafından paylaşılacaktır. Bazı yardımcı bilgiler web sitemizde de yer almaktadır.
Midi klasöründe aynı isimli dosyalar var, acaba hangisini çalışmalıyım?
Midi klasöründeki dosyaların her biri (koro midisi hariç ya da özel bir çalışma midisi hariç) sadece “tek” ses grubunu temsil etmekte. Aynı isimli bir dosya ise mutlaka farklı formatta yazılmıştır. Hazır midi programı olmayan arkadaşlarımızın rahat dinlemeleri için mp3 formatında hazırlanan dosyalardan faydalanabilirsiniz.
Nota takibinde zorlanıyorum, ne yapmalıyım?
Sizlerle paylaşacağımız müzikal temel terimler, çalışma yöntemleri ile ilgili yazılı ve görsel materyalleri takip edip çalışmanız yeterli olacaktır. Ayrıca anlayamadığınız her konuda grup şeflerinize danışabilirsiniz. Tabii ki bireysel çalışmanın öncelikli olduğunun altını çizmekte fayda görüyoruz. :)
Şarkı söylerken sıkıntı yaşıyorum (nefes, entonasyon sıkıntısı gibi). Bu konuda bana nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Öncelikle sizlerle ses sağlığı hakkında paylaşacağımız materyallerden mutlaka faydalanmanızı rica ediyoruz. Ses sağlığınıza dikkat etmeniz en temel konudur. Ayrıca provalarda size gösterilecek olan ses-nefes egzersizlerini bireysel çalışmalarınızda yapmanız zamanla daha rahat şarkı söylemenize yardımcı olacak, eğer yok ise bir klavye temin etmeniz ve klavyeden ses basarak çalışmanız entonasyonunuzun gelişmesine büyük fayda sağlayacaktır. Bu konularda grup şeflerinize de danışırsanız size yardımcı olacaklardır.
Ödevler için uyulması beklenen kurallar nelerdir?
Nota okuma bilgisi olmayanlara yönelik nasıl bir yol izlenecek?
Koro içindeki teorik bilgi paylaşımlarından, ayrıca Sanat Komitesi tarafından tavsiye edilen mobil uygulamalardan faydalanabiliriz.
Koro içerisindeki mini sınavlar nasıl uygulanır? Amacı nedir?
Yazılı olabildiği gibi şarkı söyleme üzerine olabilir. Genellikle parçalardaki nüansların notalar üzerine yazılması ya da 4-8 kişiden oluşan çok sesli gruplar halinde şarkı söylenmesi istenebilir. Mini sınavlar haber verilerek ya da habersizce prova esnasında yapılabilir. Amacı eksiklerimizi daha iyi görmek ve kendimizi geliştirmektir.
Prova gününün haricinde hafta içi bir gün şan eğitimi verilebilir mi?
Katılımın en iyi seviyede olması için genelde prova günleri tercih edilmektedir. Ek şan çalışmaları, şan hocasının programının uygunluğuna ve taleplere göre belirlenebilir. Bu talepler şan çalışmaları için sorumlu olan arkadaşlarımıza iletilebilir.
Provada not tutmak gerekli mi?
Not tutmak koristlerin en önemli sorumluluklarından biridir. Tüm provalarda renkli kurşun kalemlerle basılı nota kağıtlarımıza şeflerin söylediklerini not tutmalı ve bu notları düzenli tekrar etmeliyiz. Böylece parçayı gerçek anlamda öğrenebilir, tüm önemli noktaları hatırlayabilir, parçayı daha doğru ve iyi söyleyebiliriz.
Prova & Çalışma
Diğer koroların prova ve çalışmalarına katılabilir miyim?
Şeflerle belli bir süre önceden görüşmek kaydıyla tüm koroların provalarına gözlemci olarak katılabilirsiniz.
Evde kendimiz çalışırken nelere dikkat etmeli ve nasıl bir yol takip etmeliyiz?
Özellikle parçalarda sorun yaşadığımız yerleri bol tekrar ederek ve şeflerden gelen uyarı ve düzeltmeleri dikkate alarak çalışmalıyız.
Evde ses açarken nelere dikkat etmeliyim?
Provalarda yaptığımız ses açma egzersizlerden faydalanabiliriz.
Biz şarkılara çalışmaya başlayıp direkt provalarda eşlik etmeli miyiz?
Evet, parçaları çalışmaya başlayınca provalarda da söylemeye başlanmamız beklenmektedir. Sıkıntı yaşamanız durumunda grup şeflerinizden yardım ve destek alabilirsiniz.
Provalar ile ilgili genel bilgiler nelerdir?
Tüm korolarla paylaşılan prova gün ve saatlerine uyulması beklenmektedir. Belirlenen prova saatlerinde bir değişiklik olması halinde makul süre önceden koristlere bildirilerek haftanın herhangi bir günü gerçekleşebilir. Bayram ve tatil günleri de dahil olmak üzere sezon boyunca ek provalar olabilir. Sezon içerisinde yönetim kurulu kararıyla prova gün ve saatleri değiştirilebilir. Bu değişen gün ve saatler yine makul bir süre öncesinden koristlere bildirilecektir.
Grup çalışması nedir, ne zaman yapılır, nelere dikkat edilmesi gerekir?
Grup çalışmaları ile ilgili genel bilgiler nelerdir?
Grup çalışmaları, tarihleri takvime ve ihtiyaca bağlı olarak belirlenecek ve grup şefleri tarafından yürütülecek çalışmalardır. Gerekli görülmesi halinde haftanın herhangi bir günü grup çalışmaları konulabilir.
Grup çalışmaları nerelerde, ne zamanlar yapıyor? Rutin olarak yapılıyor mu, yoksa içeriden bir talep gelmesi mi gerekiyor?
Sezon başlarında hızlı bir adaptasyon sağlamak ve sağlıklı ilerlemek adına rutin grup çalışmaları yapılabilmektedir. Önemli konserler ve festivaller öncesinde ek grup çalışmaları konabilir. Gruplar ihtiyaç duydukları takdirde kendi ek prova taleplerini Grup Şeflerine iletebilirler.
Prova ve Grup Çalışmalarında uyulması beklenen kurallar neler?
Provaya gelecekken acil bir durum gelişti ve gecikmek durumundayım. İzin formu dışında hemen haber vermem gereken kimse var mı?
Böyle bir durumda grup temsilcinize ve grup şefinize detaylı şekilde (gecikme sebebiniz, tam olarak ne zaman gelebileceğiniz vb) telefon mesajı ile mutlaka haber vermeniz gerekmektedir. Şefiniz çalışma programı sebepli size acil dönüş yapamayabilir, ancak provada bulunmayacağınızdan haberi olması prova akışı açısından çok önemlidir.
Konser & Proje
Konserlere neye göre karar veriliyor?
Yönetim Kuruluna gelen projeler ve teklifler, koroların müzikal ve organizasyonel durumlarına göre değerlendirilerek hayata geçirilir.
Konserlere katılmama kim karar veriyor?
Konser kadroları Sanat Komitesi tarafından belirlenmektedir.
Koroya bu dönem dahil oldum, yaklaşan konserlerde bizler de yer alacak mıyız?
Konser kadrolarıyla ilgili son kararı Sanat Komitesi vermektedir. Korolarımıza yeni dahil olan arkadaşlarımızın öncelikli amacı parçaları öğrenmek olacaktır. Konser kadroları hazırlanırken, Sanat Komitesinin belirleyeceği kriterlerin yerine getirilmesi ve devamlılık göz önünde bulundurulmaktadır.
Koristi olmadığım koro konserlerine dinleyici olarak katılmak için ne yapmalıyım?
Her ne kadar tüm koristlerimizin konserlerimizde bulunmasını arzu etsek de özellikle ücretli konserlerde dinleyici kapasiteleri çok kısıtlı olduğundan davetiye verme imkanımız olamıyor ve dışarıdan izleyici olarak bilet alarak konserlere katılabiliyoruz. Eğer konseri düzenleyen kurumlar tarafından koromuz için belirli davetiye kontenjanları açılırsa konu hakkında davetiye ile ilgili görevli arkadaşlarımız bizlere önceden bilgi veriyorlar.
Projelere korist olarak nasıl dahil olunuyor?
Proje kadroları Sanat Komitesi tarafından belirlenir. Sanat Komitesi, kadroya karar vermeden önce projenin niteliğine göre kadro belirleme sınavları yapabilir ve/veya ödev isteyebilir.
Konser Sistemi nedir?
Konserlere tam katılım beklenmektedir. Konserlerde yıl içinde çalışılmış, repertuvarda yer alan bütün parçalar söylenebilir. Her konserden önce sahne provası yapılacaktır., Gerekli görülmesi durumunda bazı konserlerden bir, iki gün önce ek konser provası konabilir.. Bu provalara gelmeyen koristlerin sahneye çıkıp çıkmaması kararı koro şefinin inisiyatifindedir. Konser kadrosunda yer almayan koristlerin de dinleyici olarak konser alanında bulunması organizasyonel bir engel olmadıkça zorunludur. Bu koristler, konser öncesi ve sonrasında ise organizasyonla ilgili sahne arkası ekibine destek vereceklerdir. Bu zorunluluk, ulaşım imkanı sağlanan şehir dışı konserlerde de geçerlidir. Konserlerin tarih ve saatleriyle konserlerde kullanılacak kostümler konserden önce duyurulacaktır.
Yılda kaç konser veriyoruz?
Net bir sayı olmamakla birlikte bulunduğunuz koroya, koronun performans seviyesine, ülkenin o dönem içinde bulunduğu şartlara kadar değişen bir sayı olduğu için minimum 3 konser ve üzeri diyebiliriz.
Şehir dışı konserlerde ulaşım, konaklama, yeme-içme ve katılım ücretlerini biz mi karşılıyoruz? Yaklaşık ne kadar bir masraf oluyor?
MAGMA Korolarımızda aksi belirtilmedikçe bu masraflar koristler tarafından karşılanmaktadır. Boğaziçi Caz Korosu ve Boğaziçi Gençlik Korosu için bu masraflar kurum tarafından karşılanmaktadır. Masraflar etkinliğe göre farklılık göstermektedir.
Şehir dışı konserlerine koro olarak birlikte mi gidiyoruz? Ayrı olarak kendi olanaklarım ile gidebilir miyim?
Çok özel bir durum (önceden bizimle paylaşılıp onay alınması koşuluyla) olmadığı takdirde tüm koro üyelerinin şehir dışı ve yurt dışı konserlere birlikte gitmesi, konaklaması ve birlikte dönmesi, koronun bütünlüğü, hem performansta hem de performans dışında birlik bilincinin var olması açısından önemli olup uyulması gereken bir kuraldır. Bunu bir spor takımı üyelerinin çok önemli bir maç öncesi birlikte hazırlanması ve dikkat dağıtıcı şeylerden uzaklaşarak konsantre olmasına da benzetebiliriz. :)
Etkinlikler için davet mi alıyoruz, biz mi başvuruyoruz.
Koronun aktif katılımcı olarak katıldığı konser ve performanslar için davet aldığımız gibi bizim başvurumuzla gerçekleşen ya da kendi organize ettiğimiz etkinlikler de olabiliyor.
Herhangi bir konser ya da festivale katılım için kiminle irtibata geçmeliyiz?
Size bireysel ya da kurumsal olarak gelen bir davet ya da teklif varsa bu konuda genel koordinatör Gülüm İmrat ile gulum@bogazicicazkorosu.com adresinden irtibata geçip kendisine bilgilendirme yapabilirsiniz.
Koro olarak bir etkinlik, konser ya da organizasyon düzenlemek istersek ne yapmalıyız?
Konserlerde uyulması beklenen kurallar nelerdir?
Repertuvar
Koroya yeni katıldım ve repertuvar eserler paylaşılmaya başlandı. İletilen parçalar başlangıç için miydi, devamı gelecek mi?
Evet, zamanla yeni parçalar da listeye eklenecek. Parçaları bir anda topluca vermememizin sebebi paniğe kapılmadan ve planlanmış şekilde çalışmanızı sağlamak. Bu parçaların hepsini mevcut kadrolar bildiğinden sizinle paylaştığımız tarihler içerisinde çalışmanız tüm koronun birlik olması açısından çok önemlidir.
Koronun repertuvarında 20’ye yakın eser var, bunların hepsini kısa zamanda öğrenebilecek miyiz?
Eserleri belli bir program çerçevesinde sizlerle paylaşacağız. Paylaştığımız süreçler içerisinde düzenli olarak çalışırsanız herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Ancak son birkaç güne bırakılan çalışmaların hem kendi motivasyonumuz, hem de koronun başarısı ve birliği için sağlıklı olmayacağını belirtmek isteriz. Ertelemeden zamanında yapılmış çalışmalar ve özellikle başlangıç aşamasında her gün yapılan tekrarları özenle gerçekleştirmeliyiz.
Repertuvar ile ilgili uyulması beklenen kurallar nelerdir?
İdari Oluşum
Yönetim Kurulunu tanımlar mısınız, kimlerden oluşur?
Disiplin Kurulunu tanımlar mısınız, kimlerden oluşur?
Koro Sözcüsü kimdir tanımlar mısınız?
Koro içinde aktif görevlerini sürdürürken Yönetim Kurulunu tam yetkiyle temsil eden kişidir. Koro içindeki her türlü işleyişe, disiplin yönetmeliğine, belirlenmiş kurallara ve alınan tüm kararlara hakim olmalıdır. Koronun iç organizasyonundan, iletişiminden ve her türlü hareketinden sorumludur. Yönetim Kurulu ile direkt iletişimi ve bilgi alışverişini sağlar. Koro içi inisiyatifin sağlanmasından ve komitenin başkanlığından sorumludur.
Grup Temsilciliği nedir, tanımlar mısınız?
Kendi ses gruplarının müzikal konular dışındaki her türlü organizasyonundan sorumlu koristlerdir. Gruplarındaki koristlerin koroyla ilgili problemlerine çözüm getirmekten, olası sorunları tespit edip önüne geçmekten, kural ihlallerinde görev sınırları içerisinde uyarılarda bulunmaktan ve gerekli durumlarda koro sözcüsü veya yönetim kuruluna iletmekten sorumludurlar.
Sanat Komitesi nedir, tanımlar mısınız? Üyeleri kimlerdir?
Yardımcı Şef’in görevlerini tanımlar mısınız?
Grup Şeflerinin görevlerini tanımlar mısınız?
Grup şefleri ile grup temsilcileri arasındaki fark nedir?
Grup şeflerimize müzikal, grup temsilcilerimize müzikal konular dışındaki tüm konularda danışabilirsiniz.
Disiplin & İlkeler
Koro içinde neden bazı kurallar konulmuştur?
Her koro üyesinin, her gün daha da ileriye giden bir icra ve keyifle müzik yapma hakkı vardır. Bu hak, ancak her üyenin kişisel ve müzikal sorumluluklarını yerine getirmesi sonucunda var olabilir. Bu sebepten koristlerin uyması gereken belli başlı kurallar belirlenmiştir.
Disiplin Yönetmeliğinin tanım ve kapsamı nedir?
Disiplin cezalarında usul nedir?
Disiplin cezasını gerektiren durumların tespiti doğrudan disiplin kurulu tarafından yapılabilir veya disiplin kuruluna gönderilecek, söz konusu ihlalin detaylarını anlatan ve ihlale dair kanıtları içeren bir e-postaya istinaden değerlendirmeye alınabilir. Disiplin kurulu gerekli soruşturmayı yaparak aşağıda belirtilen hükümler çerçevesinde tespit edilen disiplin cezasını insan kaynakları birimi aracılığıyla üyeye yazılı olarak ileterek yazılı savunmasını ister. Kurul gerektiğine kanaat getirirse, savunmasını istediği unsurla yüz yüze görüşme talep edebilir. Disiplin kurulu tarafından yapılan bilgilendirme ve üye tarafından yapılan savunma korist dosyasına işlenir.
Disiplin cezaları kaç grupta toplanmıştır ve detayları nelerdir?
Uyumlulukla ilgili dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Sorumlulukla ilgili dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Devamlılıkla ilgili dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Korolarımızda uygulanan disiplin cezaları nelerdir?
İhtara yol açabilecek durumlar nelerdir?
Bulunduğunuz koroların takvimlerine sizinle paylaşılan, korolara özel web sayfalarından direkt ulaşabilirsiniz. Çok özel bir durum olursa e-posta aracılığıyla paylaşılacaktır. Bunun dışında standart programa web sayfasından ulaşılabilir. Konser takvimlerimiz web sitesinde korolara özel sayfalarda bizlerle paylaşılmaktadır. Bu dokümanı düzenli kontrol ederek takvimi takip edebiliriz. Performans Gecesi, her sezonun sonunda koronuzun koristlerinin, istedikleri her türde ve şekilde müzik performansı (akapella, solo, enstrümanlı performans vb.) yapabildikleri ve yine sadece kendi koronuzdan kişilerin izleyici olarak yer aldığı bir sosyal aktivitedir. PG’ler koro sözcüsü tarafından oluşturulacak performans komitesi tarafından düzenlenecektir.
Temel Bilgilerin paylaşıldığı web sayfasında ya da koronuza özel web sayfalarındaki iletişim bölümünde bulabilirsiniz. Temel Bilgilerin paylaşıldığı web sayfasında ya da koronuza özel web sayfalarındaki iletişim bölümünde bulabilirsiniz. Korolara özel web sayfalarında koro içi paylaşımlar, duyurular, koro takvimi, repertuvar bağlantıları, izin taleplerine yanıt almak için kullanılan bağlantılar bulunmaktadır. Bu sayfalar dışarıya kapalı olduğu için bütün koristlerin hesap oluşturarak sayfaya üye olması beklenmektedir.
www.bogazicicazkorosu.com ya da www.magmakoro.com yazarak, iletişim menüsünden ya da aktif korist iseniz sizinle paylaşılmış koronuza özel sayfadan koronun tüm iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Koro bağışlarını taksitle ödeyebilmek yalnızca kredi kartı kullanarak yapılacak ödeme biçimiyle mümkün. Bunun dışında elden ödemelerde taksit yapılmıyor. . Ses tellerinin nemli kalması sağlıklı işleyişi için çok önemlidir, bu sebeple günde 10-12 bardak su tüketin.
İhraca yol açabilecek ihlaller nelerdir?
- Koristin geçimini sağladığı profesyonel korolar,
- Belirli süreli proje koroları, (Yönetim Kurulundan başvuru aşamasında izin alınmadığı takdirde kural ihlali olarak değerlendirilecektir.)
- Liselerin okul koroları,
- Müzik öğretmenliği ve konservatuvar öğrencileri için eğitimlerinin parçası olan korolar
Sosyal medya ve internet kullanımıyla ilgili dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Sosyal medya ağlarının profil kısımlarında koroda yer aldıkları bilgisini paylaşırken, parçası olduğu koro ve korodaki görevi gibi konularda yanıltıcı bilgiler vermemek, profilde koroya ait bilgi varken yorum ve paylaşımlarda ekstra özen göstermek,
İletişimle ilgili dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Puan Sistemi
Puan sistemi nedir?
Hangi ihlalin karşılığında sistemde kaç puan işleniyor?
Provaya bir saate kadar geç gelmek* 1 puan
Ek provaya katılamamak 3 puan
Grup çalışmasına katılamamak 2 puan
Provada telefonun çalması 1 puan
Ödevi tarihinde teslim etmemek** 2 puan
Puan getiren ihlalin yapıldığı nasıl tespit ediliyor?
Puan sistemine göre koronun sosyal ve müzikal seviyesini yakalayabileceğim öngörülen puan limiti kaçtır?
Puan sisteminde belirlenen limiti aştım, şimdi ne olacak?
Puan sisteminde toplam puanımı düşürmek için koroda ne gibi ekstra sorumluluklar alabilirim?
Ben Korist İzin Talep Formunu doldurarak izin aldım, yine de puan sisteminde puan işleyecek mi?
Takvim
Takvime nereden erişebilirim?
Takvimde değişiklik olursa nasıl haberimiz olacak?
Koroların konser takvimlerini nasıl görebilirim?
Takvimde yazan “PG” Performans Gecesi denen şey nedir?
İletişim
Koronun intranet sistemine nasıl erişebilirim?
Duyuru grup bağlantıları nelerdir ve hangisi ne işe yarıyor?
Grup şeflerimiz kimler, iletişim bilgilerine nasıl ulaşabilirim?
Grup temsilcilerimiz kimler, iletişim bilgilerine nasıl ulaşabilirim?
Korolara özel web sayfalarında ne var ve nasıl üye olabilirim?
Whatsapp duyuru grubunu nasıl kullanmalıyım, yanlış bir şey paylaşmak istemiyorum. :)
Koronun tüm iletişim bilgilerine nasıl ulaşabilirim?
İletişim ile ilgili uyulması beklenen kurallar nelerdir?
Sosyal medya ve internet kullanımında uyulması beklenen kurallar nelerdir?
Bağış
Koro bağışını hangi tarihe kadar, nereye ve nasıl yatırabilirim?
Koro bağışlarını taksitle ödeme imkanım var mı?
Ses Sağlığı
Ses hijyeni ile ilgili bazı önemli noktalar şunlardır:
● Sık boğaz temizlemekten ve şiddetli öksürükten kaçının. Bu eylemler ses tellerinizin çok sert bir şekilde birbirlerine çarpmalarına neden olacağından ses telleri için oldukça tehlikelidir. Boğaz temizleme ihtiyacı hissedildiğinde tercih edilecek en iyi yöntem hızla burnunuzu çekip yutkunmak veya birkaç yudum su içmektir.
● Sigara ve diğer tütün ürünlerinden (nargile, puro, elektronik sigara) uzak durun. (Sigara ve diğer tütün ürünlerinin uzun süreli kullanımının ses yolunda kansere yol açabileceğini unutmayın.)
● Alkol vücudunuzdaki su miktarını azaltır ve vücudunuzu susuz bırakır. Keza, aç karnına alkol almak kan şekerinizi düşürür ve şarkı söylerken korumanız gereken enerji seviyeniz de kan şekerinizle birlikte düşer. Bunlara ek olarak alkol etkisi altındayken şarkı söylemek ses kontrolünün kaybedilmesine ve performans etkinliğinin düşmesine, kimi zaman da ses tellerine zarar verilmesine yol açar. Alkolü bırakın veya az tüketin, alkol alacağınız zamanlarda bol su içmeye çalışın.
● Kafein içeren içecekleri (kahve, siyah çay, yeşil çay, kola vb. ) sık ve çok tüketmeyin. Bu içecekler, sıvı ihtiyacının karşılanmasını sağlamadığı gibi, vücuttan su atılımına da yol açarlar.
● Reflüye sebep olabilecek asitli, gazlı,aşırı yağlı, ve baharatlı gıdalardan uzak durun.
● Gece yatmadan kısa zaman önce yiyip içmeyin, yatmadan önce yenilen yemek reflüye sebep olarak ses kalitenizi olumsuz yönde etkiler.
● Karın bölgenizi sıkacak kemerli veya dar kıyafetler giymeyin.
● Düzenli ve yeterli süre uyuyun.
● Aşırı stresten uzak durun, stres gırtlak ve ses teli kaslarında gerilime yol açarak ses sağlığınızı bozar.
● Yaşadığınız, uyuduğunuz, mümkünse performans gerçekleştirdiğiniz ortamı nemli tutun. Nemlendirme temiz ses üretimi ve güzel bir ses için elzemdir. Çünkü aşırı kuruluk ses tellerinde tahriş oluşturur ve ses tellerinin şarkı söylerken daha kolay zedelenmesine yol açar.
● Konuşurken nefesinizi tutmayın, düzenli olarak nefes alıp verin.
● Diyafram nefesi kullanarak konuşun. Diyafram nefesi ses terapisi ile kolayca öğrenilebilen bir nefes alma yöntemidir.
● Doğru nefes kullanımı için dik durun. Düzenli olarak baş-boyun-sırt bölgenize yönelik esneme, gevşeme egzersizleri yapın.
● Uzun süreli konuşmalardan uzak durun. Uzun süre konuşmanız gerekiyorsa mutlaka aralarda ses molaları verin.
● Yüksek ses ile veya fısıltı ile konuşmayın.
● Arka planda gürültü varken uzun süreli konuşmalardan kaçının.
● Birçok ilacın (hormonlar, ağrı kesiciler, grip ilaçları, bitkisel ilaçlar, vs.) sesiniz üzerine olumsuz etkisi bulunmaktadır, kullandığınız ilaçları “ ses doktorunuza” danışın.
● Düzenli olarak ses egzersizleri yapın. Performans öncesinde sesinizi ısıtma egzersizleri, sonrasında ise MUTLAKA ses soğutma egzersizleri uygulayın.
● Performansınızın bir kaç saat öncesinde yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durun, alkol içmeyin.
● Süt ürünleri bazı profesyonel ses kullanıcılarında ses telleri üzerindeki salgının artmasına yol açabilir, bu yüzden dikkatli olun.
● Düzenli olarak spor yapın.
● Spor yaparken ses çıkartmaktan kaçının.
● Sahne kaygınız var ise bunun için ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışın.
● Alerjiniz var ise belirli aralıklarla bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına muayene olun.
● Herhangi bir şikayetiniz olmasa dahi düzenli aralıklarla ses telleriniz için bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına muayene olun.
● Sabah kalktığınızda bir süre konuşmamak önemlidir, çünkü ses telleriniz de sizinle birlikte uyuduğundan kendilerine gelmeleri için ortalama yarım saat gibi bir sürenin geçmesi gerekir. Gece boyunca ağzınızın kuruması, boğazınızda sıvı birikmesi gibi nedenlerden dolayı sabahları sesiniz çatallı çıkabilir. Bu nedenle güne bir bardak oda sıcaklığında su içerek başlayın. Böylece boğazınızda biriken tüm sıvılardan kurtulur ve vücudunuzun günlük su ihtiyacını gidermeye başlamış olursunuz. Birkaç saat sonra ısınma egzersizlerinizi yaparak sesinizi açmaya başlayabilirsiniz.
● Sesinizi kullanırken nefesinizi ayarlamayı öğrenin. Yeterli nefes almadan konuşmak, boyundaki ve ses tellerini kontrol eden kaslara ilave yük getirir ve sesin etkinliğini azaltır.
Ses Sağlığını korumak için doğal çareler nelerdir?
NOT: Burada bahsi geçen bitkileri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Çünkü bazı bitkilerin insan vücudu üzerinde, alerjik reaksiyonlar gibi olumsuz etkileri de bulunabilmektedir. Ayrıca başka sebeple kullandığınız ilaçlarla bu bitkilerin etkileşimi olabilir. Bundan dolayı, doktorunuzdan onay aldıktan sonra, burada anlatılan doğal ürünleri kullanmak uygun ve sağlıklı olacaktır.